Kustantajat

Opas kokemusasiantuntija-toiminnasta
  Kpl
Opas kokemusasiantuntija-toiminnasta
Kokemusasiantuntija – hoidon ja avun kohteesta omien kokemusten jakajaksi sekä palveluiden kehittäjä

Kokemusasiantuntija osallistuu palvelujärjestelmässä käytännön asiakas- ja potilastyöhön, sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä ammatillisen koulutuksen kehittämiseen.

Kokemusasiantuntijatoiminnan merkitys on siinä, että kuulemalla todellisiin kokemuksiin perustuvia tarinoita ammattityöntekijät saavat tietoa sairastamisesta, kuntoutumisesta ja kuntoutujien arjesta. He voivat näin ymmärtää paremmin asiakkaidensa palvelujen sisältöön, vuorovaikutukseen ja järjestelmän toimivuuteen kohdistuvia odotuksia sekä tarpeita. Kokemusasiantuntemus on avuksi myös asiakaslähtöisyyden ja -osallisuuden vahvistamisessa, osana laajempaa palveluiden yhteiskehittämistä. Lisäksi kokemustieto voi olla hyödyksi järjestelmän pirstaleisuuden ja avun saatavuuteen liittyvien ongelmien korjaamisessa.

Kokemusasiantuntijatoiminnan on havaittu tukevan siihen osallistuvien hyvinvointia sekä kuntoutumista. Se on kokemusasiantuntijalle voimaannuttavaa esimerkiksi siksi, että se tuo tunteen omien, vaikeidenkin kokemusten merkityksellisyydestä. Oman haasteensa toimintaan muodostaa se, miten kokemusasiantuntijoiden siitä saamat korvaukset yhdistetään heille maksettuihin sosiaalietuuksiin sekä miten niitä verotetaan. Oppaassa kuvataan etupäässä julkisella sektorilla sekä päihde- ja mielenterveyskentällä tapahtuvan kokemusasiantuntijatoiminnan lähtökohtia, koulutusta ja työtehtäviä, kokemusasiantuntijan asemaa ja korvauskäytäntöjä sekä näiden suhdetta sosiaaliturvaetuuksiin. Opas palvelee kaikkia kokemusasiantuntemuksen sekä yhteiskehittämisen parissa toimivia ja sitä opettelevia, niin kokemusasiantuntijoita kuin ammattilaisia.

Kustantaja: Kuntoutussäätiö ja Mielenterveyden keskusliitto
Tekijät: Hietala Outi ja Rissanen Päivi
Ulkoasu: B5, pehmeäkantinen
ISBN: 978-952-5961-43-0
Aihealueet: Kokemusasiantuntemus, Palveluiden yhteiskehittäminen, Vertaisuus
Saatavuus: Toimitetaan tarvepainatuksena
Kieli: suomi
Julkaisuvuosi: 2015
Hinta: 18.50 €
Unigrafian kirjamyymälä ja verkkokirjakauppa
Vuorikatu 3, katutaso. Unigrafian Pikapainon yhteydessä. Puh (09) 7010 2366

Ostoskorisi on tyhjä

Kirjamyymälä Vuorikadulla

Tervetuloa kirjamyymäläämme Vuorikatu 3, katutaso. Unigrafian Pikapainon yhteydessä. Avoinna arkisin kello 9:00 - 15:45.

Helsingin yliopisto - Viestintä ja yhteiskuntasuhteet
Taideyliopisto
Helsingin yliopiston opintomonisteet Helsingin yliopiston opintomonisteet

kkh

Pääsykoekirjat

lahjakortti